Tökéletes zabkása gyümölccsel
MennyiségElkészítési időÉtkezés típusa
4 fő részére 20 perc Reggeli

A tökéletes zabkása

Az utóbbi években nagyon felkapott és “trendi” lett zabkását fogyasztani. Én őszintén nem bánom, mivel az egyik kedvenc ételem lett az elmúlt időszakban. A család nálunk minden reggel valamilyen kása félét fogyaszt (zab, köles, hajdina, rizs), friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel és egyéb szuper dolgokkal megspékelve. Ebben a posztban megosztom veletek a nálunk leginkább bevált alapreceptet és azokat a “kiegészítőket”, amit még pluszban hozzáadunk.

A zabkásában az a jó, hogy ezerféleképpen kombinálható, nagyon gyorsan elkészül és hidegen, melegen fogyasztva is isteni. Tökéletes szénhidrát és rost forrás, amely igazi lendületet ad a nap elején. Mondjuk szerintem tízóraira és uzsonnára is megállja a helyét. 😉

Zabkása kép

Na de mielőtt belevágnánk, néhány szót a zabról. Miért is ilyen szuper kaja ez?

A zab remek fehérjeforrás, emellett fehérjeépítő anyagokat is tartalmaz. Magas a vitamin- és tápanyagtartalma is, hiszen többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, alumíniumot, cinket, a foszfort, a káliumot, vasat  találhatunk benne.

A zab remek fehérjeforrás, emellett fehérjeépítő anyagokat is tartalmaz. Magas a vitamin- és tápanyagtartalma is, hiszen többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális , kalciumot, magnéziumot, alumíniumot, cinket, a foszfort, a káliumot, vasat  találhatunk benne.

Viszonylag alacsony a glikémiás indexe is, így később éhezünk meg tőle. Bár a tapasztalatom azt mutatja, hogy ha magas glikémiás indexű gyümölccsel párosítjuk, pl. banán, akkor kiüti ezt a tulajdonságát, de ezt embere válogatja.

Könnyen emészhető, magas rosttartalma miatt az anyagcsere legjobb barátja.

Egyébként én pehely és liszt formájában is ajánlom bárkinek, szuperül használható, sütéshez, főzéshez, habaráshoz, turmixokba.

Hozzávalók

  • 1 bögre apró szemű zabpehely
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre növényi ital
  • 2 teáskanál fahéj

Elkészítés

Zabkása kép

1. lépés

Egy edénybe zúdítom a zabpelyhet a fahéjjal együtt, majd felöntöm a folyadékkal és közepes lángos puhára főzöm. És ennyi. 🙂 Itt mindenkire egyénileg rá van bízva, hogy meddig főzi, én jobban szeretem, ha kicsit folyósabb még és nem egy sűrű massza. Az apró szemű zabpehely nagyon gyorsan elkészül, én max. 5-10 percet szoktam főzni.

További ízesítés

Édesítésre: Agavé szirup, juharszirup vagy néhány szem datolya.
Ami bele kerül: Maca por, lenmagpehely vagy útifűmaghéj, chia mag.
Ami rá kerül: Gyümölcsök, általában: eper, áfonya, reszelt alma, körte, banán, mangó, bogyós gyümik. Magvak: dió, mandula, kesudió, mogyoró, ezeket egy mozsárban összetöröm. Egyéb topping: puffasztott amaránt vagy quinoa, kókusz chips, kókuszreszelék, házi készítésű granola, mogyoróvaj.


Néhány szó a fentebb említett “super food”-okról, ha valaki nem hallott még róluk.

Maca gyökér por:A Maca gyökér az Andok lejtőin vadon élő növény, amelyet “Perui Ginzengnek” is neveznek. Energizáló, erősítő, állóképesség javító, valamint a jobb érzelmi állapotot elősegítő hatása is ismert. Fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne, mint például B1, B2, B12, C-vitamin, kalcium és foszfor. Mi már több éve fogyasztjuk, nagyon bevált, az íze kicsit a dióhoz hasonlít.

Lenmagpehely: A lenmag magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. A lenmag tömegének mintegy 35%-át adják a különböző növényi zsiradékok. Az olajtartalom több mint fele az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav. Vérnyomáscsökkentő, jótékony hatással van a vércukoszintre és az emésztésre. Egy viszonylag olcsó dolgoról van szó, amit mindenkinek beépítenék a napi étrendjébe a rostok miatt legfőképpen.

Útifűmaghéj: Hatása hasonló a lenmagpehelyéhez, annyival kiegészítve, hogy kúraszerű használata rendszeressé teszi az emésztést, megszünteti a székrekedést, segíti a plakkok eltávolítását, csökkenti az éhségérzetet, és kíméletesen tisztítja a májat és epét is. Egyébként főzéshez és sütéshez is bátran lehet használni, szuper megkötő anyagként funkcionál.

Chia mag: Az egyik kedvenc szuperételem. Minden nap fogyasztjuk, rendszeresen készül belőle puding is. Viszonylag sok Omega zsírsav található benne, magas rosstartalmú, immunrendszer erősítő, fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásban és tele van antioxidánsokkal. A chia alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, telítettség értéke 2,8.

Ha tetszett az alaprecept, akkor próbáljátok ki az ízléseteknek megfelelő kiegészítőkkel! 🙂

Még egy tipp a végére. Ha reggel nincs időtök megfőzni, akkor ha előző este beáztatjátok a zabot valamilyen növényi tejbe vagy joghurtba, akkor is isteni lesz. Ezt a típust hívják overnight zabkásának, ilyen recepttel is jövök még. 😉

Iratkozz fel a Válaszd az egyensúlyt hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minél több ínycsiklandozó vegán receptekkel és izgalmas tartalmakkal találkozz növényi étrend, minimalizmus és egészséges életmód témában.

Sikeresen feliratkoztál!

Iratkozz fel a Válaszd az egyensúlyt hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minél több ínycsiklandozó vegán receptekkel és izgalmas tartalmakkal találkozz növényi étrend, minimalizmus és egészséges életmód témában.

Sikeresen feliratkoztál!

Pin It on Pinterest