Vegán babfasírt
MennyiségElkészítési időÉtkezés típusa
4 fő részére 20 perc Vacsora

Vegán babfasírt

A zöldségfasírtok, azért a kedvenceim, mert gyorsan elkészülnek, tökéletes kiegészítői a hétköznapi gyors vacsorának és teljesen szabad kezet kapunk abban, hogy mi is kerüljön bele. Ezen kívül, ha valamilyen hüvelyesből készülnek, teljes értékű fehérjét is biztosítanak.

Azt tapasztaltam, hogy ha megtaláljuk a “kellő kötőanyagot” (vegánok esetében tojás helyett: vízbe áztatott zabpehely, lenmag vagy chiamag, esetleg agar agar), akkor egy isteni finom és tápláló ételt kapunk.

A “tésztáját” akár előző nap is össze lehet állítani. A kisült fasírtokat aztán le lehet fagyasztani, és ha kevés az időnk, kiveszünk néhány darabot a fagyasztóból, sütőben átmelegítjük és már tálalhatjuk is zsemlében, valamilyen gabonával vagy salátával. Baba- és gyerekbarát recept is egyben.

Hozzávalók

  • 130 g zabpehely langyos, sós vízbe áztatva 30 percre
  • 1 konzerv vörösbab
  • 80-100 g zabkorpa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes répa
  • 2 szál zeller
  • néhány szál petrezselyem 
  • 1 evőkanál citromlé 
  • 2 teáskanál mustár 
  • 1 teáskanál oregánó
  • só, bors

Elkészítés

Babfasirt

1. Lépés

A beáztatott zabpelyhet szitán csöpögtessük át és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. 


2. Lépés

Aprítógépben zúzzuk össze a zöldségeket az átmosott, lecsöpögtettet babbal együtt. 


3. Lépés

Ezt követően keverjük össze a zabpelyhet, a leaprított zöldségeket és fűszereket egy nagyobb tálban és adjunk hozzá annyi zabkorpát, amennyit felvesz, ez nálam kb. 80 g volt. 


4. Lépés

Ezt követően, egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kézzel megformázott, összelapított fasírtokat. 


5. Lépés

180 fokon kb. 25 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk őket.


Köret

Az első verzióban sütőben sült édesburgonya hasábokat készítettem hozzá és friss salátával tálaltam. Az édeskrumplit csak simán meghámoztam, hasábokra vágtam, sóval, borssal, olívaolajjal fűszereztem és kb. 30 perc alatt 200 fokon megsütöttem. A második verzióban quinoa tabboulehvel, házi készítésű humussal, avokádóval, friss salátaágyon tálalva.

Iratkozz fel a Válaszd az egyensúlyt hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minél több ínycsiklandozó vegán receptekkel és izgalmas tartalmakkal találkozz növényi étrend, minimalizmus és egészséges életmód témában.

Sikeresen feliratkoztál!

Iratkozz fel a Válaszd az egyensúlyt hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minél több ínycsiklandozó vegán receptekkel és izgalmas tartalmakkal találkozz növényi étrend, minimalizmus és egészséges életmód témában.

Sikeresen feliratkoztál!