Mennyiség | Elkészítési idő | Étkezés típusa |
4 fő részére | 15 perc | Ebéd |
Vegán mártogatós
Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én egyszerűen imádom a mártogatósokat. Isteni finomak, teljesen szabad kezet kapunk a fűszerezés, ízesítés felett, táplálóak és a szivárány minden színében pompáznak.
Most a két kedvencemet szeretném veletek megosztani, a hummust és a guacamolet. Mindkettőt ezerféleképpen el lehet készíteni, én most az eredeti recepteket mutatnám be, ami szerintem a legfinomabb.
Hummus
Tökéletes nasi, vacsi, ebéd és bármi.. 🙂 mindig számíthatunk rá, nálunk minden nap van az asztalon. A hummus tele van lassan felszívódó szénhidrátokkal, rosttal, fehérjével, ami ellaktatt, így később is éhezünk meg tőle. A receptben száraz csicseriborsóra látjátok a receptet, a konzerves, üveges verzió is működőképes, csak azzal nem tud annyira krémes lenni.
- 400 g száraz csicseriborsót egy éjszakán keresztül áztatunk szódabikabónás (1 kávéskanál) vízben
- A beáztatott, majd leszűrt csicseriborsót, bő vízben megfőzzük és ehhez is adunk 1 kávékanálnyi szódabikarbónát. Kb. 40 perc alatt készül el
- A szódabikarbóna két dolog miatt fontos. Az egyik, hogy így kevésbé puffaszt, másrészt, pedig így lesz igazán krémes és habos a végeredményünk
- A megfőtt csicseriborsót egy aprítóban vagy turmixban krémessé zúzzuk, ha szükséges egy pici vizet adunk hozzá.
- Ezután hozzáadunk: 200g tahinit (szezámkrém), 1 citrom levét, 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot, pici olívaolajat ízlés szerint
- Addig turmixoljuk, amíg el nem érjük a kívánt állagot, itt adható hozzá még víz vagy olívaolaj
Guacamole
Az örök kedvenc. Imádom az avokádót, minden nap eszem. Önmagában, sósan, édesen mindenhogy jöhet 🙂 Bár az avokádó zsírtatalma magas, a benne lévő zsírok kifejezettek egészségesek, és segítenek abban, hogy hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. Ezenkívül tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokal.
- 2 darab érett avodót villával összetörünk
- Hozzáadjuk egy lime kifacsart levét, egy csokor koriandert és egy kisebb lilahagymát apróra vágva
- Ízesítjük sóval, borssal
- Ezenkívül én szoktam még hozzáadni apróra vágott koktélparadicsomot, de ez már ízlés kérdése