
Mennyiség | Elkészítési idő | Étkezés típusa |
4 fő részére | 20 perc + 35 perc sütés | Ebéd/Vacsora |
A hideg, nyirkos hónapokban különösen fontos, hogy meleg, könnyen emészthető ételeket fogyasszunk. A holisztikus szemlélet szerint a tél vége és a kora tavasz a Kapha időszaka, amelyet a nehézség, lassúság és nyirkosság jellemez.
Ha ilyenkor túl sok nehéz, zsíros vagy nyers ételt eszünk, az kibillentheti az egyensúlyunkat, és olyan tüneteket okozhat, mint a fáradtság, lelassultság, emésztési problémák vagy elnehezült érzet.
Ezért ilyenkor érdemes könnyű, meleg, fűszeres ételeket választani, amelyek támogatják az emésztést, felélénkítik a szervezetet és segítenek egyensúlyban maradni.
Ma egy egyszerű, mégis ízekben gazdag levest készítettem, ami harmonizálja a szervezetet és segít feltöltődni.
Miért előnyösek a krémlevesek?
- Könnyen emészthetőek, így kímélik az emésztőrendszert, és ideálisak akár érzékeny gyomrúak számára is.
- Tápanyagdúsak, hiszen zöldségekből, fűszerekből és egészséges alapanyagokból készülnek, így hozzájárulnak a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
- Gyorsan elkészíthetőek, így remek választás rohanós napokra is.
- Variálhatóak és szezonálisak, hiszen bármilyen zöldségből készíthetők, így mindig az adott évszak alapanyagait használhatod fel.
- Hidratálnak és melegítenek, különösen a hűvösebb időszakokban ideálisak a test és lélek számára.
Hozzávalók
- 5 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 közepes burgonya
- 1 fej lilahagyma
- 1 fej fokhagyma (igen egy fej soknak tűnhet, viszont egészben megsütve egy mennyei, édes krémet kaptok belőle kipréselés után)
- 1 konzerv fehérbab (extra protein és tápanyag forrás miatt, de elhagyható)
- 1 l zöldségalaplé
- 1 ek olívaolaj
- 1 dl növényi tejszín
- Só, bors, kurkuma, szerecsendió
Elkészítés
1. lépés
A répákat, lilahagymát felaprítjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egy egész fej fokhagyma társaságában, utóbbinak a végét levágjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sóval és borssal fűszerezzük. Előmelegített 190°C sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
2. Lépés
Ha elkészültek bedobjuk egy lábasba a sült zöldségeket, belenyomjuk a sült fokhagymát, mehet bele az apró kockákra vágott burgonya és a bab. Felöntjük alaplével, fűszerezzük és puhára főzzük. A végén mehet bele egy kevés növényi tejszín.
Én a Lidl saját márkás zabtejszínét vagy a Rama lencse alapú főzőkrémét preferálom.
3. Lépés
A végén turmixoljuk, majd ha kell, állítunk a sűrűségén. Ha turmixgépet használtok, akkor egy extra krémes verziójú krémlevest fogtok kapni. Amennyiben ezzel nem rendelkeztek a botmixer is megfelelő választás.
Ez a krémleves nemcsak finom és tápláló, hanem könnyen elkészíthető is, így bármikor gyorsan összeállíthatod egy egészséges és melengető étkezéshez. Fogyaszd frissen, ízlés szerint ropogós magvakkal, zöldfűszerekkel, pirított kenyérkockákkal vagy egy kevés balzsamecetkrémmel megbolondítva. Jó étvágyat! 🙂
