Ezzel a témával ismét nagy fába vágtam a fejszémet, mert erről is órák hosszat lehetne írni, akárcsak a hulladákmentességről. Ugyanakkor az én szememben a két terület eléggé összefügg, hiszen ha minimalista életmódot folytatsz, akkor környezettudatos is vagy és nem vásárolsz meg felesleges dolgokat, tudatosabban éled a mindennapjaid, nem halmozol fel feleslegesen.

Az ökológia lábnyom bejegyzésemben már valamennyire érintettem ezt a témát, most azokra a területekre szeretnék kitérni, amelyek ott nem kerültek említésre.

A minimalizmus gondolata előző év tavaszán fogalmazódott meg bennem, amikor is költözés előtt álltunk és semmiképpen nem szerettem volna az új otthonukba olyan felesleges dolgokat magunkkal vinni, amiről tudtam, hogy a jövőben nem lesz rá szükségünk. A letisztulási fázis ott kezdődött és a mai napig tart. 🙂

Na de mit is jelent ez a definíció?

Számomra azt jelenleti, hogy úgy élem a mindennapjaimat, hogy úgy érzem nem „fulladok” meg a körülöttem lévő tárgyaktól, feladatoktól, vizuális stressztől. Mert igen, létezik ilyen, amikor túl sok minden van körülötted, a tudatalattiban az is tud stresszt okozni. A felesleges dolgok lefogják az ember energiáit, elterelik a figyelmet a lényegről.

Csak annyit vásárolok, amennyire szükségünk van. Eladományozom, ami még használható. Eladom, ami még jó állapotban van. Átláthatóan rendszerezek, rendet tartok magunk körül, számomra ezt is jelenti a minimalizmus. Egy idő után azt veszi észre az ember, hogy kevesebb a vásárlásra, takarításra szánt idő. Több idő jut a családra, önmagadra. Helyek, szekrények szabadulnak fel a házban, lakásban. Jelentős összeget spórolhatsz meg hosszú távon, ha fenntartható alternatívákat választasz az egyszer használatos dolgok helyett.

A minimalista életmód köztudottan a kisgyermekekre is pozitív hatással van. A nyugodt környezet, ahová visszavonulhat, ahol lehetséges a kreatív játék, a kevesebb választási lehetőség, az egyszerűbb játékszerek bizonyítottan segítenek a gyereknek abban, hogy biztonságosan megélhesse a gyerekkorát és kifejlessze azokat a készségeket, amikre felnőttkorában szüksége lehet.

Így Fruzsi esetében sem halmozunk fel tonnaszámra ruhákat és játékokat. Az utóbbiak közül is csak néhány dobozzal van mindig elöl, mert sokkal jobban eljátszik, ha nem egy játéktengerből kell választania. Sőt a tapasztalatom sokkal inkább azt mutatja, hogy a házimunkába való bevonás, rendszerezgetés sokkal jobban lekötik a figyelmét, mint egyéb kütyük.

Anyaként mit is adott nekem a minimalizmus? Kevesebb stresszt, kevesebb takarítást, kevesebb döntéshelyzetet, kevesebb vásárlást, több örömet, több élményt, több értékes kapcsolatot és az otthon töltött idő élvezetét.

Ennek az irányzatnak vannak nagyon szélsőséges követői is, én most inkább olyat tippeket adnék, amik a mindennapokban könnyen megvalósíthatók, de lesznek olyan javaslataim is, aminek a bevezetése, kicsit több időt ölel fel. Az interneten számos kihívás terejeng, hogy 15 vagy 30 nap alatt valósítsd meg, de szerintem, ha alaposak szeretnénk lenni, és nincs napi 24 óránk rá, akkor ez nem vállalható. Ez egy hosszú tanulási folyamat része.

Lássuk a tippeket:

  1.  Bizonyos időközönként szánj rá néhány órát, hogy elkezded szelektálni a meglévő dolgaidat, de szigorúan mindig csak egy területre fókuszálj! Ha például belevágsz a fürdőszobai rendszerezésbe, akkor ne kezdj bele addig a konyhába, míg a teljes fürdőszobát be nem fejezted, így nem lesz hiányérzeted, amiatt, hogy időközben felfüggesztetted.
  2. A tárgyakat sorold kategóriába. Megtartod, elajándékozod, eladod vagy kidobod. Itt nagyon szigorúnak kell lenni, ha valamit az elmúlt egy-két évben nem használtál, nagy eséllyel a jövőben sem fogod. Tényleg felesleges tartogatni, mert akkor meg fél év múlva jössz rá, hogy ettől tényleg meg kellett volna válnod.
  3. Minden amiből több van, étkészlet, poharak, ágyneműk, gondold végig, hogy valóban szükséged van-e annyi tartalékra.
  4. Használj tárolódobozokat mindenhol. Hidd el sokkal egyszerűbb rendet tartani, ha van mindennek egy kijelölt helye, és nem csak egymagában porosodik a polcon. Mi mindent dobozokban, tárolókban tartunk, mint például: vitaminok, gyertyák, papírok, játékok, elektronikai kütyük, teraszon lévő dolgok, stb..
  5. Iratkozz le a felesleges hírlevekről és kerülj ki az adatbázisokból. Mióta ezeket megtettem azóta kevesebb fölösleges információ jut el hozzám és több olyan, ami valóban érdekel és amit szívesen megnézek.
  6. Tervezd meg a heti menüt és a heti bevásárlást. Tudom, hogy nincs mindenkinek ideje főzni, de higgyétek el, hogy sokkal gazdaságosabb és egészségesebb, ha Ti készítitek el az ételeiteket. Ma már a legtöbb feldolgozott élelmiszer, illetve kifőzdében vásárolható étel tele van tartósítószerrel, ízfokozóval és egyéb egészségre káros anyagokkal. A heti menütervezésnél nem kell bonyolult dolgokra gondolni, két napra simán lehet előre főzni, és mindig azt készíti el az ember, amit igazán szeret. Én általában minden hét péntekig megtervezem az egész heti étkezéseket és szombaton legkésőbb meg is ejtük a nagybevásárlást. Persze van olyan, hogy pár nap múlva el kell menni friss gyümölcsért vagy zöldségért, de ez egy kis séta alkalmával simán belefér.
  7. Utazás előtt írj listát és tervezz!  Így biztosan, csak azokat a ruhadarabokat, kozmetikumokat, egyéb dolgokat fogod bepakolni, amire tényleg szükséged van. 
  8. Vágj bele a kapszula gardróbba. Tényleg szükségünk van annyi ruhára, kiegészítőre, ami egy átlag ember szekrényében lapul? Nekem biztos nem, mivel tényleg csak néhány darabot hordok rendszeresen. Az elmúlt egy évem a ruháim folymatos szelektálásából állt, és ez a mai napig tart. Egyébként az elnevezés az 1970-es évek brit divatikonjától, Susie Faux-tól származik. Az ő elképzelése szerint bőven elég, ha a szezonális ruhakollekciónk mindössze 30-40, praktikus, egymással jól kombinálható darabból áll. Napjaink ún. „fast fashion” világában érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a ruha- és cipővásárlási szokásaink mennyire passzolnak az életstílusunkhoz. Ez egy nagyon hosszú és viszonylag összetett téma, a későbbiekben külön cikket tartogatok neki a saját kapszula ruhatáram bemutatásával.

Sokan azt hiszik, hogy a minimalisták egy székkel, asztallal és egy ággyal élnek, üres falakkkal és polcokkal. 😀 Biztos van ilyen is, de a minimalista stílus inkább szól az egyszerűségről, letisztultságról és nem feltétlen az ürességről. Amikor az ember nézegeti a Pinterestet, csupa fehér falakkal, bútorokkal és vintage kiegészítőkkel körbevett lakásokat, házakat lát. A minimalista szemlélet nem színekhez, kiegészítőkhöz van kötve. A lényege, hogy bárki meg tudja valósítani, ha egyszerűen eltűnteti az otthonából a felesleges dolgokat, egységes tárolórendszert alakít ki, ezáltal egy rendszerezett, ízléses és letisztult otthon veszi körül.

Ahogyan korábban is említettem, hogy ez egy hosszú tanulási folyamat, és ezt fontos szem előtt tartani. Az ember miközben tanul, hibázik, és igazából ezekből a hibákból tanulunk. Ne legyél csalódott, ha valami nem úgy sikerült, ahogy azt eltervezted! Légy türelmes magaddal, mert nem könnyű megválni bizonyos dolgoktól, szokásoktól, emlékektől ugyanakkor maradj mindvégig racionális. Tanulj a hibádból, javítsd ki, és folytasd a folyamatot ott, ahol elkezdted.
Ez a legszebb az egészben. Az embernek nem csak a környezete változik, hanem a gondolkodásmódja is. És minden apróbb lépéssel egyre inkább megtanuljuk valóban szeretni, értékelni azt amink van és ezáltal egyre jobb emberré válunk! 🙂

Iratkozz fel a Válaszd az egyensúlyt hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minél több ínycsiklandozó vegán receptekkel és izgalmas tartalmakkal találkozz növényi étrend, minimalizmus és egészséges életmód témában.

Sikeresen feliratkoztál!

Iratkozz fel a Válaszd az egyensúlyt hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minél több ínycsiklandozó vegán receptekkel és izgalmas tartalmakkal találkozz növényi étrend, minimalizmus és egészséges életmód témában.

Sikeresen feliratkoztál!

Pin It on Pinterest