
Mennyiség | Elkészítési idő | Étkezés típusa |
4 fő részére | 30 perc+35 perc sütés | Desszert |
Az almáspite igazi klasszikus desszert, amelyet szinte mindenki szeret. Ebben a receptben egy gluténmentes és tejmentes változatot készítettem, hogy azok is élvezhessék, akik ételérzékenység miatt kerülik a hagyományos alapanyagokat. A tészta omlós és könnyed, a töltelék pedig gazdag fahéjas almás ízvilágot hoz. Egyszerűen elkészíthető, és tökéletes választás egy kellemes délutáni teázáshoz vagy vendégváró süteményként.
Hozzávalók
Közepes méretű, azaz 20 x 23 cm-es tepsihez
A pite tésztájához:
- 25 dkg saját keverésű gluténmentes lisztkeverék, de használható kész gluténmentes liszt is (ha kipróbálnád az általam ajánlottat, akkor lentebb részletesebben olvashatsz az arányokról)
- 5 dkg porcukor
- 4 gramm sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj (hideg)
- 2,5 dkg kókuszzsír (hideg)
- 3,5 dkg kókuszjoghurt vagy tejföl
- 1 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 1,2 kg alma
- 7 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 dkg kukorica vagy barnarizs dara
A kenéshez:
- 1 tojássárgára
- kevés tejszín
A vaníliasodóhoz:
- 3 dl szójaital vagy más növényi tejalternatíva
- 2 dl kókuszkrém vagy egyéb növényi krém
- 40 g kukoricakeményítő/tápiókakeményítő
- 6 dkg cukor vagy édesítő
- 1 csipet kurkuma (a színezéshez)
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 teáskanál vaníliakivonat
Gluténmentes lisztkeverék (1 nagyobb adag) – használható sós és édes süteményekben, kenyérfélében, palacsintában, nokedliben
- 240g barna rizsliszt
- 96g kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő
- 40g gluténmentes zabpehelyliszt vagy fehér rizsliszt
- 80g tápiókakeményítő
- 1 ek xantán
Elkészítés
1. Lépés
Először készítsük elő a tepsit, majd melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó-felső sütési módban. Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport és a sót. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk bele a hideg, felkockázott vajat. Ezután adjuk hozzá a kókuszzsírt is, hogy a tészta igazán omlós legyen. Dolgozzuk össze a liszttel, míg apró morzsás állagot nem kapunk. Ekkor keverjük bele a joghurtot vagy tejfölt, valamint a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű tésztává. Osszuk két egyenlő részre, majd csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
2. Lépés
A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, majd reszeljük le. Nyomkodjuk ki a felesleges levet, majd keverjük össze a cukorral, fahéjjal és a búzadarával. Alaposan forgassuk össze.
3. Lépés
Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelő nagyságúra. Ezután enyhén lisztezzük meg a tetejét, tekerjük fel óvatosan a nyújtófára, majd helyezzük a tepsibe, és igazítsuk el.
Egyenletesen oszlassuk el rajta az almás tölteléket, majd simítsuk el, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen. Ezután a második tésztalapot is nyújtsuk ki, majd ugyanúgy a nyújtófa segítségével helyezzük a töltelék tetejére. A széleknél vágjuk le a felesleges tésztát, hogy szép és rendezett legyen a sütemény.
4. Lépés
A lekenéshez keverjük össze a tojássárgáját a tejszínnel, majd egy ecset segítségével kenjük át a pite tetejét. Villával sűrűn szurkáljuk meg, ügyelve arra, hogy a lyukak ne csak a tetején legyenek, hanem egészen az aljáig érjenek – így a sülés közben keletkező gőz könnyedén távozhat.
Helyezzük az előmelegített sütőbe, és süssük 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.
5. Lépés
Amíg sül a piténk, addig a szójaitalt (vagy egyéb növényi italt), a kókuszkrémet, a keményítőt, a cukrot, vaníliát és a kurkumát keverjük össze egy tálban, hogy teljesen csomómentes legyen. Közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Várjunk, míg a keverék besűrűsödik, ami körülbelül 2-5 percet vesz igénybe. Ha elérte a kívánt állagot, vegyük le a tűzről, és keverjük még egy percig.
Locsoljuk meg vele a frissen sült almás süteményünket.
Megjegyzés
Ez a glutén- és tejmentes almáspite nemcsak egészségesebb alternatíva, de garantáltan elvarázsolja azokat is, akik a hagyományos süteményeket kedvelik. Melegen, egy csésze tea vagy kávé mellé a legfinomabb, de másnapra is megőrzi omlósságát. Próbáld ki, és oszd meg velem, hogy neked hogy ízlett! 😊
