MennyiségElkészítési időÉtkezés típusa
4 fő részére 30 perc+35 perc sütésDesszert

Az almáspite igazi klasszikus desszert, amelyet szinte mindenki szeret. Ebben a receptben egy gluténmentes és tejmentes változatot készítettem, hogy azok is élvezhessék, akik ételérzékenység miatt kerülik a hagyományos alapanyagokat. A tészta omlós és könnyed, a töltelék pedig gazdag fahéjas almás ízvilágot hoz. Egyszerűen elkészíthető, és tökéletes választás egy kellemes délutáni teázáshoz vagy vendégváró süteményként.

Hozzávalók

Közepes méretű, azaz 20 x 23 cm-es tepsihez

A pite tésztájához:

  • 25 dkg saját keverésű gluténmentes lisztkeverék, de használható kész gluténmentes liszt is (ha kipróbálnád az általam ajánlottat, akkor lentebb részletesebben olvashatsz az arányokról)
  • 5 dkg porcukor
  • 4 gramm sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 2,5 dkg kókuszzsír (hideg)
  • 3,5 dkg kókuszjoghurt vagy tejföl
  • 1 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 1,2 kg alma
  • 7 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 dkg kukorica vagy barnarizs dara

A kenéshez:

  • 1 tojássárgára
  • kevés tejszín

A vaníliasodóhoz:

  • 3 dl szójaital vagy más növényi tejalternatíva
  • 2 dl kókuszkrém vagy egyéb növényi krém
  • 40 g kukoricakeményítő/tápiókakeményítő
  • 6 dkg cukor vagy édesítő
  • 1 csipet kurkuma (a színezéshez)
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 teáskanál vaníliakivonat

Gluténmentes lisztkeverék (1 nagyobb adag) – használható sós és édes süteményekben, kenyérfélében, palacsintában, nokedliben

  • 240g barna rizsliszt
  • 96g kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő
  • 40g gluténmentes zabpehelyliszt vagy fehér rizsliszt
  • 80g tápiókakeményítő
  • 1 ek xantán

Elkészítés

1. Lépés

Először készítsük elő a tepsit, majd melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó-felső sütési módban. Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport és a sót. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk bele a hideg, felkockázott vajat. Ezután adjuk hozzá a kókuszzsírt is, hogy a tészta igazán omlós legyen. Dolgozzuk össze a liszttel, míg apró morzsás állagot nem kapunk. Ekkor keverjük bele a joghurtot vagy tejfölt, valamint a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű tésztává. Osszuk két egyenlő részre, majd csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.


2. Lépés

A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, majd reszeljük le. Nyomkodjuk ki a felesleges levet, majd keverjük össze a cukorral, fahéjjal és a búzadarával. Alaposan forgassuk össze.


3. Lépés

Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelő nagyságúra. Ezután enyhén lisztezzük meg a tetejét, tekerjük fel óvatosan a nyújtófára, majd helyezzük a tepsibe, és igazítsuk el.

Egyenletesen oszlassuk el rajta az almás tölteléket, majd simítsuk el, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen. Ezután a második tésztalapot is nyújtsuk ki, majd ugyanúgy a nyújtófa segítségével helyezzük a töltelék tetejére. A széleknél vágjuk le a felesleges tésztát, hogy szép és rendezett legyen a sütemény.


4. Lépés

A lekenéshez keverjük össze a tojássárgáját a tejszínnel, majd egy ecset segítségével kenjük át a pite tetejét. Villával sűrűn szurkáljuk meg, ügyelve arra, hogy a lyukak ne csak a tetején legyenek, hanem egészen az aljáig érjenek – így a sülés közben keletkező gőz könnyedén távozhat.

Helyezzük az előmelegített sütőbe, és süssük 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.


5. Lépés

Amíg sül a piténk, addig a szójaitalt (vagy egyéb növényi italt), a kókuszkrémet, a keményítőt, a cukrot, vaníliát és a kurkumát keverjük össze egy tálban, hogy teljesen csomómentes legyen. Közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Várjunk, míg a keverék besűrűsödik, ami körülbelül 2-5 percet vesz igénybe. Ha elérte a kívánt állagot, vegyük le a tűzről, és keverjük még egy percig.

Locsoljuk meg vele a frissen sült almás süteményünket.

Megjegyzés

Ez a glutén- és tejmentes almáspite nemcsak egészségesebb alternatíva, de garantáltan elvarázsolja azokat is, akik a hagyományos süteményeket kedvelik. Melegen, egy csésze tea vagy kávé mellé a legfinomabb, de másnapra is megőrzi omlósságát. Próbáld ki, és oszd meg velem, hogy neked hogy ízlett! 😊

Iratkozz fel a Válaszd az egyensúlyt hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minél több ínycsiklandozó vegán receptekkel és izgalmas tartalmakkal találkozz növényi étrend, minimalizmus és egészséges életmód témában.

Sikeresen feliratkoztál!

Iratkozz fel a Válaszd az egyensúlyt hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minél több ínycsiklandozó vegán receptekkel és izgalmas tartalmakkal találkozz növényi étrend, minimalizmus és egészséges életmód témában.

Sikeresen feliratkoztál!