
Mennyiség | Elkészítési idő | Étkezés típusa |
4 fő részére | 35 perc | Ebéd/Vacsora |
Ha egy könnyen elkészíthető, mégis különleges és ízletes fogásra vágysz, ez az airfryeres afrikai harcsa tökéletes választás! A ropogós bundában sült hal mellé illatos főtt rizs és krémes, fokhagymás-tejszínes-spenótos bébirépa kerül, amely nemcsak finom, hanem tápláló is. Ez az étel remek egyensúlyt teremt a ropogós és lágy textúrák között, miközben tele van ízekkel és színekkel. Könnyed, mégis laktató fogás, amit akár hétköznapokon, akár különleges alkalmakra is elkészíthetsz! És alakbarát is! 😉
Hozzávalók
- 6 szelet afrikai harcsa
- 450 g fagyasztott bébirépa
- 100 g spenót (mirelitet használtam, mert az volt itthon)
- 200 g rizs (ez lehet sima, basmati vagy jázmin rizs, ha diétás verziót keresel a basmati rizst javaslom)
- 3 gerezd fokhagyma
- Só, szerecsendió, bors, fokhagyma-granulátum, fűszerpaprika, szárított petrezselyem
- 2 evőkanál barna rizsliszt
- 1 kiskanál ghí
- 1 ek olívaolaj
- 1 dl növényi tejszín
Elkészítés
1. lépés
A halfiléket kisebb darabokra vágjuk és megforgatjuk a fűszeres-rizslisztes keverékben. A fűszerek, amiket használtam: só, bors, fűszerpaprika és fokhagyma-granulátum.
Az Air fryerbe pakoljuk őket és lefújjuk kevés olajjal.
180°C-on kb. 18 perc alatt aranybarnára sütjük. Félúton megfordítjuk. Itt érdemes Air fryerrel kompatibilis sütőpapírt használni, mert a takarítást és letapadást megspórolhatjuk.
2. Lépés
Miközben sülnek a halak, felteszünk egy lábasban vizet forrni, majd beledobjuk a többször átmosott rizst és 10 perc alatt puhára főzzük. Ha elkészült keverhetünk bele szárított zöldfűszereket, nálam petrezselyemre esett a választás.
3. Lépés
A ghít felolvasztjuk, beledobjuk a répát és spenótot. Kb. 10 percig pirítjuk és pároljuk fedő alatt.
Utána mehet bele a zúzott fokhagyma. Felöntjük a növényi tejszínnel, fűszerezzük, és pár perc alatt összefőzzük.
A ghee, vagyis tisztított vaj, gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Laktózmentes, így azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a tejfehérjére. Emellett segíti a méregtelenítést és a bélflóra egyensúlyát, miközben stabil hőmérsékleten is megőrzi jótékony hatásait.
Ez a halas étel nemcsak ízletes, hanem tápláló is, tökéletes választás egy könnyű és egészséges étkezéshez. A friss hal gazdag omega-3 zsírsavakban és fehérjében, amelyek támogatják a szív- és érrendszert, miközben a fűszerek egyensúlyban tartják a doshákat. Tálald párolt zöldségekkel, hogy egy igazán tápláló étkezést varázsolj az asztalra!
