A hagyományos rakott ételek mindig az otthon érzését keltő és laktató fogások, de ez a verzió könnyedebb és tápanyagokban gazdagabb alternatíva. Ebben a receptben a zöldbab frissessége, a darált pulyka soványsága és az árpa rostban gazdag összetétele találkozik egy krémes, zsírmentes szójatejes mártással. A végeredmény egy ízletes, kiegyensúlyozott egytálétel, amelyet nyugodtan beilleszthetsz az egészségtudatos étrendedbe.
Miért ajánlom az árpát?
Rostban gazdag, így támogatja az emésztést, segíti a bélflóra egyensúlyát és hosszabb ideig biztosít teltségérzetet.
Alacsony glikémiás indexű, vagyis lassan emeli meg a vércukorszintet, ami segít az energiaszint stabilizálásában és a farkaséhség elkerülésében.
Kiváló növényi fehérjeforrás és ásványi anyagokban gazdag, például magnéziumot és szelént is tartalmaz, amelyek támogatják az izomműködést és az anyagcserét.
És szerintem nagyon finom is 🙂
Hozzávalók
– 50 dkg darált pulyka
– 600 g ceruzabab (én vegyesen használtam zöldet és sárgát)
Az árpát előző este beáztatjuk, így tudjuk csökkenteni a főzési időt.
2. Lépés
Az árpát jól átmossuk felöntjük 3X forró vízzel, sózzuk, majd fedő alatt, alacsonyabb lángon kb. 40 percet főzzük. Néha átkeverjük. Ha nem találjuk elég puhának mehet még hozzá egy kis víz. Elég karakteres ízű és állagú, de ugyanakkor tápanyagban, rostban és fehérjében gazdag.
3. Lépés
Amíg fő az árpa, addig a babot megpároljuk és elkezdjük a ragu elkészítését. Kevés olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a darált husit. A fehéredés után mehetnek bele a fűszerek, fokhagyma, 2 ek sűrített paradicsom. Pici vizet öntünk alá és fedő alatt puhára főzzük. Egy kevés növényi tejszínnel lehet még krémesíteni.
4. Lépés
Közben a szójaitalt felmelegítjük és fűszerezzük. A keményítőt kevés vízzel csomómentesre keverjük és hőkiegyenlítéssel a forrásban lévő tejhez keverjük. Amikor elkezd besűrűsödni, kész is van a mártásunk. Ez kiválható egyébként szójajoghurttal vagy növényi tejföllel, de joghurtom nem volt itthon, a tejföl, pedig elég zsíros, így maradt egy gyors mártás. Ízvilágban naturális, ugyanakkor nagyon krémes lesz a végeredmény sütés után is.
5. Lépés
Ha minden elkészült, akkor jöhet egy hőálló tál vagy tepsi. A sütőt közben 180 fokra előmelegítjük. Én általában összekeverem az árpát a husival és úgy öntöm a tálba. Erre megy a zöldbab sóval, fűszerekkel felturbózva, majd egy nyakon ötjük a mártással. Kb. 45 percig sütjük, amíg szép színt kap a teteje.
Megjegyzés
Ez a rakott zöldbab nemcsak laktató és tápláló, hanem könnyen emészthető is, így tökéletes ebéd vagy vacsora lehet az egész család számára. A kovászos uborka friss, enyhén savanykás íze pedig remekül kiegészíti az étel lágy textúráját. Próbáld ki, és élvezd a hagyományos ízek modern, egészséges változatát!
Az almáspite igazi klasszikus desszert, amelyet szinte mindenki szeret. Ebben a receptben egy gluténmentes és tejmentes változatot készítettem, hogy azok is élvezhessék, akik ételérzékenység miatt kerülik a hagyományos alapanyagokat. A tészta omlós és könnyed, a töltelék pedig gazdag fahéjas almás ízvilágot hoz. Egyszerűen elkészíthető, és tökéletes választás egy kellemes délutáni teázáshoz vagy vendégváró süteményként.
Hozzávalók
Közepes méretű, azaz 20 x 23 cm-es tepsihez
A pite tésztájához:
25 dkg saját keverésű gluténmentes lisztkeverék, de használható kész gluténmentes liszt is (ha kipróbálnád az általam ajánlottat, akkor lentebb részletesebben olvashatsz az arányokról)
5 dkg porcukor
4 gramm sütőpor
1 csipet só
10 dkg vaj (hideg)
2,5 dkg kókuszzsír (hideg)
3,5 dkg kókuszjoghurt vagy tejföl
1 db tojássárgája
A töltelékhez:
1,2 kg alma
7 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
2 dkg kukorica vagy barnarizs dara
A kenéshez:
1 tojássárgára
kevés tejszín
A vaníliasodóhoz:
3 dl szójaital vagy más növényi tejalternatíva
2 dl kókuszkrém vagy egyéb növényi krém
40 g kukoricakeményítő/tápiókakeményítő
6 dkg cukor vagy édesítő
1 csipet kurkuma (a színezéshez)
1 db vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 teáskanál vaníliakivonat
Gluténmentes lisztkeverék (1 nagyobb adag) – használható sós és édes süteményekben, kenyérfélében, palacsintában, nokedliben
240g barna rizsliszt
96g kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő
40g gluténmentes zabpehelyliszt vagy fehér rizsliszt
80g tápiókakeményítő
1 ek xantán
Elkészítés
1. Lépés
Először készítsük elő a tepsit, majd melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó-felső sütési módban. Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport és a sót. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk bele a hideg, felkockázott vajat. Ezután adjuk hozzá a kókuszzsírt is, hogy a tészta igazán omlós legyen. Dolgozzuk össze a liszttel, míg apró morzsás állagot nem kapunk. Ekkor keverjük bele a joghurtot vagy tejfölt, valamint a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű tésztává. Osszuk két egyenlő részre, majd csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
2. Lépés
A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, majd reszeljük le. Nyomkodjuk ki a felesleges levet, majd keverjük össze a cukorral, fahéjjal és a búzadarával. Alaposan forgassuk össze.
3. Lépés
Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelő nagyságúra. Ezután enyhén lisztezzük meg a tetejét, tekerjük fel óvatosan a nyújtófára, majd helyezzük a tepsibe, és igazítsuk el.
Egyenletesen oszlassuk el rajta az almás tölteléket, majd simítsuk el, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen. Ezután a második tésztalapot is nyújtsuk ki, majd ugyanúgy a nyújtófa segítségével helyezzük a töltelék tetejére. A széleknél vágjuk le a felesleges tésztát, hogy szép és rendezett legyen a sütemény.
4. Lépés
A lekenéshez keverjük össze a tojássárgáját a tejszínnel, majd egy ecset segítségével kenjük át a pite tetejét. Villával sűrűn szurkáljuk meg, ügyelve arra, hogy a lyukak ne csak a tetején legyenek, hanem egészen az aljáig érjenek – így a sülés közben keletkező gőz könnyedén távozhat.
Helyezzük az előmelegített sütőbe, és süssük 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.
5. Lépés
Amíg sül a piténk, addig a szójaitalt (vagy egyéb növényi italt), a kókuszkrémet, a keményítőt, a cukrot, vaníliát és a kurkumát keverjük össze egy tálban, hogy teljesen csomómentes legyen. Közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Várjunk, míg a keverék besűrűsödik, ami körülbelül 2-5 percet vesz igénybe. Ha elérte a kívánt állagot, vegyük le a tűzről, és keverjük még egy percig.
Locsoljuk meg vele a frissen sült almás süteményünket.
Megjegyzés
Ez a glutén- és tejmentes almáspite nemcsak egészségesebb alternatíva, de garantáltan elvarázsolja azokat is, akik a hagyományos süteményeket kedvelik. Melegen, egy csésze tea vagy kávé mellé a legfinomabb, de másnapra is megőrzi omlósságát. Próbáld ki, és oszd meg velem, hogy neked hogy ízlett! 😊
Ha egy könnyen elkészíthető, mégis különleges és ízletes fogásra vágysz, ez az airfryeres afrikai harcsa tökéletes választás! A ropogós bundában sült hal mellé illatos főtt rizs és krémes, fokhagymás-tejszínes-spenótos bébirépa kerül, amely nemcsak finom, hanem tápláló is. Ez az étel remek egyensúlyt teremt a ropogós és lágy textúrák között, miközben tele van ízekkel és színekkel. Könnyed, mégis laktató fogás, amit akár hétköznapokon, akár különleges alkalmakra is elkészíthetsz! És alakbarát is! 😉
Hozzávalók
6 szelet afrikai harcsa
450 g fagyasztott bébirépa
100 g spenót (mirelitet használtam, mert az volt itthon)
200 g rizs (ez lehet sima, basmati vagy jázmin rizs, ha diétás verziót keresel a basmati rizst javaslom)
A halfiléket kisebb darabokra vágjuk és megforgatjuk a fűszeres-rizslisztes keverékben. A fűszerek, amiket használtam: só, bors, fűszerpaprika és fokhagyma-granulátum.
Az Air fryerbe pakoljuk őket és lefújjuk kevés olajjal.
180°C-on kb. 18 perc alatt aranybarnára sütjük. Félúton megfordítjuk. Itt érdemes Air fryerrel kompatibilis sütőpapírt használni, mert a takarítást és letapadást megspórolhatjuk.
2. Lépés
Miközben sülnek a halak, felteszünk egy lábasban vizet forrni, majd beledobjuk a többször átmosott rizst és 10 perc alatt puhára főzzük. Ha elkészült keverhetünk bele szárított zöldfűszereket, nálam petrezselyemre esett a választás.
3. Lépés
A ghít felolvasztjuk, beledobjuk a répát és spenótot. Kb. 10 percig pirítjuk és pároljuk fedő alatt.
Utána mehet bele a zúzott fokhagyma. Felöntjük a növényi tejszínnel, fűszerezzük, és pár perc alatt összefőzzük.
A ghee, vagyis tisztított vaj, gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Laktózmentes, így azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a tejfehérjére. Emellett segíti a méregtelenítést és a bélflóra egyensúlyát, miközben stabil hőmérsékleten is megőrzi jótékony hatásait.
Ez a halas étel nemcsak ízletes, hanem tápláló is, tökéletes választás egy könnyű és egészséges étkezéshez. A friss hal gazdag omega-3 zsírsavakban és fehérjében, amelyek támogatják a szív- és érrendszert, miközben a fűszerek egyensúlyban tartják a doshákat. Tálald párolt zöldségekkel, hogy egy igazán tápláló étkezést varázsolj az asztalra!
A hideg, nyirkos hónapokban különösen fontos, hogy meleg, könnyen emészthető ételeket fogyasszunk. A holisztikus szemlélet szerint a tél vége és a kora tavasz a Kapha időszaka, amelyet a nehézség, lassúság és nyirkosság jellemez.
Ha ilyenkor túl sok nehéz, zsíros vagy nyers ételt eszünk, az kibillentheti az egyensúlyunkat, és olyan tüneteket okozhat, mint a fáradtság, lelassultság, emésztési problémák vagy elnehezült érzet.
Ezért ilyenkor érdemes könnyű, meleg, fűszeres ételeket választani, amelyek támogatják az emésztést, felélénkítik a szervezetet és segítenek egyensúlyban maradni.
Ma egy egyszerű, mégis ízekben gazdag levest készítettem, ami harmonizálja a szervezetet és segít feltöltődni.
Miért előnyösek a krémlevesek?
Könnyen emészthetőek, így kímélik az emésztőrendszert, és ideálisak akár érzékeny gyomrúak számára is.
Tápanyagdúsak, hiszen zöldségekből, fűszerekből és egészséges alapanyagokból készülnek, így hozzájárulnak a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
Gyorsan elkészíthetőek, így remek választás rohanós napokra is.
Variálhatóak és szezonálisak, hiszen bármilyen zöldségből készíthetők, így mindig az adott évszak alapanyagait használhatod fel.
Hidratálnak és melegítenek, különösen a hűvösebb időszakokban ideálisak a test és lélek számára.
Hozzávalók
5 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 közepes burgonya
1 fej lilahagyma
1 fej fokhagyma (igen egy fej soknak tűnhet, viszont egészben megsütve egy mennyei, édes krémet kaptok belőle kipréselés után)
1 konzerv fehérbab (extra protein és tápanyag forrás miatt, de elhagyható)
1 l zöldségalaplé
1 ek olívaolaj
1 dl növényi tejszín
Só, bors, kurkuma, szerecsendió
Elkészítés
1. lépés
A répákat, lilahagymát felaprítjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egy egész fej fokhagyma társaságában, utóbbinak a végét levágjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sóval és borssal fűszerezzük. Előmelegített 190°C sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
2. Lépés
Ha elkészültek bedobjuk egy lábasba a sült zöldségeket, belenyomjuk a sült fokhagymát, mehet bele az apró kockákra vágott burgonya és a bab. Felöntjük alaplével, fűszerezzük és puhára főzzük. A végén mehet bele egy kevés növényi tejszín.
Én a Lidl saját márkás zabtejszínét vagy a Rama lencse alapú főzőkrémét preferálom.
3. Lépés
A végén turmixoljuk, majd ha kell, állítunk a sűrűségén. Ha turmixgépet használtok, akkor egy extra krémes verziójú krémlevest fogtok kapni. Amennyiben ezzel nem rendelkeztek a botmixer is megfelelő választás.
Ez a krémleves nemcsak finom és tápláló, hanem könnyen elkészíthető is, így bármikor gyorsan összeállíthatod egy egészséges és melengető étkezéshez. Fogyaszd frissen, ízlés szerint ropogós magvakkal, zöldfűszerekkel, pirított kenyérkockákkal vagy egy kevés balzsamecetkrémmel megbolondítva. Jó étvágyat! 🙂
Az ayurvéda szerint az étel nemcsak táplálék, hanem egy eszköz is az egyensúly megteremtésében a test és az elme között. A vegán chilis bab egy kiváló választás azok számára, akik szeretnék a pitta és vata doshák egyensúlyát támogatni, miközben a szervezetet tisztítják és energiával töltik fel.
Ayurvédikus szempontból:
A chilis bab gazdag rostokban, fehérjében és antioxidánsokban, ami segít fenntartani a test természetes méregtelenítő folyamatait. A fűszerek, mint a füstölt paprika, kömény és koriander, serkentik az agni-t (emésztő tüzet), elősegítve a megfelelő emésztést és a tápanyagok felszívódását. A chili és a kömény a pitta doshát is kiegyensúlyozza, mivel enyhítik a túlzott hőt a testben.
A zöldségek gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmuk révén táplálják a testet, míg a babok és a kukorica a vata doshát stabilizálják, hozzájárulva a test hidratálásához és energiájához. A lime lé pedig egy frissítő hatást gyakorol, amely segíti a méregtelenítést, miközben frissíti az elme és a test kapcsolatát.
Ez a recept tökéletesen illeszkedik egy olyan étkezéshez, amely a testi és lelki jólétet egyaránt támogatja, miközben könnyen emészthető és tápláló.
Hozzávalók
1 evőkanál kókuszolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 közepes sárgarépa, felkockázva
1 piros paprika, felkockázva
1konzerv vörösbab (vagy 400 g főtt bab)
1konzerv fehérbab (vagy 400 g főtt bab)
1 konzerv kukorica (vagy 200 g friss)
400 ml zöldségalaplé (vagy víz)
2 evőkanál paradicsom püré
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál chili por (ízlés szerint)
1 teáskanál kömény
1/2 teáskanál koriander
1 teáskanál oregánó
Só, bors ízlés szerint
2 kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé
1 evőkanál juharszirup vagy agave szirup
1 evőkanál lime lé (opcionális)
Friss koriander (díszítéshez)
Elkészítés
Előkészítés: A kókuszolajat egy nagyobb lábasban közepes lángon felmelegítjük.
Zöldségek pirítása: Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, és pirítsuk 2-3 percig, amíg üvegesedni kezd. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, sárgarépát, paprikát és pirítsuk még 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Fűszerek: Szórjuk meg a pirított zöldségeket a fűszerekkel (füstölt paprika, chili, kömény, koriander, oregánó), majd keverjük el alaposan.
Paradicsom és bab hozzáadása: Öntsük hozzá a paradicsom pürét, a babokat, kukoricát, majd öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk.
Főzés: Fedjük le, és hagyjuk alacsony lángon főzni 15-20 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. Ezután mehet bele az étcsokoládé kocka és édesítő.
Frissítés: Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis lime levet a friss ízhatás érdekében.
Tálalás: Friss korianderrel díszítve tálaljuk, és akár rizst vagy tortillát kínálhatunk mellé. Nálam most naan kenyér készült hozzá.
Ez a recept gyorsan elkészíthető és tele van ízekkel! Remek választás akár nem vegánoknak is és könnyen variálható az igényeidnek megfelelően.
Amellett, hogy finom, segít fenntartani az egyensúlyt a testben és az elmében, az ayurvédikus elvek mentén. Ha érdekel a doshák szerinti táplálkozás, és szeretnéd megtudni, hogyan támogathatod a saját egyensúlyodat az étkezésekkel, keress bátran! Segítek személyre szabott tanácsokkal, hogy minden étkezésed valóban hozzájáruljon a harmóniához. 🌿
Ez a végtelenül egyszerű süti az őszi és téli időszakban is megállja a helyét. Van otthon érett banán és megmaradt sütőtök? Akkor íme a tökéletes megoldás. 10 perc alatt összedobható, finom, egészséges és egyben maradékmentő. Vegán, gluténmentes, gyerek, – és felnőttbarát.
Tökéletes választás reggelire, tízóraira vagy egy gyors energiát adó nassolnivalónak. A sütőtök és a banán természetes édessége miatt nem igényel hozzáadott cukrot, így bűntudat nélkül élvezheted ezt az egészséges finomságot.
3 ek étcsokoládé pasztillla (táblás csoki is lehet szétdarabolva) – opcionális
egy kis reszelt bio narancshéj
Elkészítés
A banánt és sütőtököt villával összetörjük. Mehet bele a joghurt, vanília, lenmagpehely, fahéj, magok és mazsola. Utána hozzákeverjük a zabpelyhet, végül a csokidarabokat. Aki kedveli a narancsos ízvilágot mehet bele egy kevés bio narancshéj reszelve. Nedves kézzel golyókat formálunk belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsiben laposra nyomkodjuk őket. 180 fokon 20 perc alatt elkészülnek.
Megjegyzés
Ha elkészítetted ezt a finom és egészséges zabsütit, oszd meg velem a tapasztalataidat! 😊 Szereted ropogósabban vagy inkább puhább állaggal? Próbáld ki különböző fűszerekkel, például egy csipetnyi kardamommal vagy szerecsendióval! Jó étvágyat!
Az elmúlt hónapok kemény tanulással teltek, hogy elmélyítsem tudásomat a holisztikus és ayurvédikus életmód terén. Most, hogy sikeresen teljesítettem a vizsgát, szeretném Veletek megosztani a tapasztalataimat.
Hogyan váltam holisztikus és ayurvédikus életmódtanácsadóvá?
Az elmúlt közel fél év egy rendkívül izgalmas és tanulságos utazás volt számomra. Egy olyan képzésben vettem részt, amely a vegán és holisztikus, valamint ayurvédikus életmód alapjait tanította meg. Már régóta vonz az egészséges, tudatos életmód, és mindig is hittem abban, hogy a test, a lélek és a szellem egyensúlya elengedhetetlen az igazi harmóniához. Ezért vágtam bele ebbe a képzésbe.
Mit tanultam?
A tanfolyam során mélyebb ismereteket szereztem az ayurvéda ősi tudományáról, amely a személyre szabott megoldásokat helyezi előtérbe. Megtanultam, hogyan határozhatjuk meg a dósáinkat (testtípusainkat), és hogyan alkalmazhatjuk ezt a mindennapokban a táplálkozásban, a mozgásban és a mentális egyensúly fenntartásában.
A vegán életmód, sporttáplálkozás, fogyás, várandós táplálkozás is kiemelt szerepet kapott a képzésben.
Egy önismereti utazás is volt ez a képzés, ahol mély és részletes tudásanyagot sikerült elsajátítani, annak érdekében, hogy minél jobban tudjam segíteni a hozzám fordulókat.
A legfontosabb tanulságok
A legnagyobb felismerésem az volt, hogy az életmódváltás nem egy drasztikus lépés (ezzel eddig is tisztában voltam, de valljuk be nagyon sokan vagyunk úgy, hogy jó lenne mindent azonnal megváltoztatni), hanem egy folyamat, amely apró változásokkal kezdődik. A törekvés a legfontosabb és lehet, hogy lesznek benne visszalépések, de a cél mindig ott lebeg a szemünk előtt. Az egészséges életmód nem csak a táplálkozásról szól – ugyanolyan fontos a stresszkezelés, a pihenés és a mentális tisztaság fenntartása is.
Hogyan alkalmazom mindezt a gyakorlatban?
A képzésnek köszönhetően ma már magabiztosan tudok segíteni másoknak abban, hogy egyensúlyt teremtsenek az életükben. Akár személyre szabott életmód-tanácsadásról, akár egészséges ételek elkészítéséről van szó, mindig arra törekszem, hogy holisztikus szemlélettel közelítsek a kihívásokhoz.
És most?
Nagyon izgatott vagyok, hogy megoszthatom veletek mindazt, amit tanultam, és támogathatom azokat, akik szeretnének egy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életet élni. Ha érdekel az ayurvéda, a vegán életmód vagy a holisztikus szemlélet, kövess továbbra is – hamarosan új tartalmakkal, tippekkel és receptekkel érkezem!
Ha egy igazán melengető, különleges ízvilágú ételre vágytok, mindenképpen javaslom ennek a levesnek az elkészítését, ami a családunk nagy kedvence. Viszonylag gyorsan elkészül, viszont néhány különlegesebb alapanyagra szükség van hozzá.
A receptjeim közül talán ez az egyetlen, ahol több mindent is érdemes beszerezni, de higgyétek el megéri, amennyiben ti is japán ízvilág fanok vagytok. 🙂
A legkülenlegesebb alkotóelem a miso lesz, aki nem ismerné, írnék róla egy kis szösszenetet.
A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga. A fermentált szójabab püré sokoldalúan felhasználható ízesítő. Általában úgy készül, hogy a főtt szójababhoz rizst, árpát vagy búzát, illetve sót kevernek.
A japán gasztronómia pácok, öntetek, szószok, sőt főételek ízesítésénél alkalmazza. Az esetek többségében a fogások elkészítésének végén jut főszerephez a paszta. Sokoldalúan felhasználható alapanyag, ráadásul hűtőben sokáig eláll, tehát amiatt nem kell aggódni, hogy idő előtt tönkremegy. Magas fehérjetartalma miatt a vegák és vegánok kedvelt alapanyaga. Minden olyan pozitívum elmondható róla, ami a szójával kapcsolatos, tehát például szuper B12 vitamin forrás. Az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatása köztudott, ami különösen figyelemre méltóvá teszi. Nagyobb szupermarketekben, ázsiai üzletekben, bioboltokban és online webáruházakban is beszerezhető, többféle színben kapható.
Hozzávalók
1 db közepes póráhagyma, felkarikázva
3 db sárgarépa, felkockázva
1 db nagyobb cukkini, felkockázva
2 csík szárzeller, felkarikázva
3 marék bébispenót
300 g tofu, kockára vágva
1 kiskanál gyömbér
4-6 evőkanál miso pasta (ki mennyire szeretné intenzívre az ízét)
kevés bors
150 g rizstészta ( a csomagoláson fel van tüntetve az elkészítési mód, forró vízzel kell nyakon önteni és lefedve állni hagyni)
kb 7-8 bögre zöldségalaplé vagy víz, zöldségkockával felturbózva
igény esetén nori (szárított algalap), nagyon jó halas ízvilágot
Elkészítés
1. lépés
Egy nagy lábasban pici kókuszolajat vagy vizet hevítünk.
2. Lépés
Beledobjuk a póréhagymát és üvegesre pároljuk
3. Lépés
Ezután rádobjuk a gyömbért, kicsit lepirítjuk és mehet bele a répa, majd kis idő múlva a cukkini, majd végül a szárzeller.
4. Lépés
Felöntjük a zöldségalaplével és majdnem teljesen puhára főzzük.
5. Lépés
Ezt követően jöhet bele a tofu, a korábban beáztatott rizstészta, spenót és a miso is. Jól összeforraljuk, és kész is.
Ezt az édességet egy nagyon ad hoc dolog ihlette. Nagyon szerettem volna valami hideg, hűsítő desszertet készíteni, ami gyorsan elkészül és alapanyag is van hozzá. Feltúrtam a hűtőt és a kamrát, így született meg ez a recept, ami végeredményben egy túrókrémre hasonlít leginkább. 🙂
Hozzávalók
1 tömb natúr tofu
fél bögre áztatott kesudió ( az a legjobb, ha egy éjszakát ázik, de mivel az édesség utáni vágyam sürgetett, így forrásban lévő vízbe dobtam 15 percre, majd jól leszűrtem)
1 citrom leve és reszelt héja
4 evőkanál folyékony édesítő, én juharszirupot használtam
pici só
gyümölcsök, aprított keksz, lekvár ízlés szerint
Elkészítés
1. lépés
A tofut, kesut, citromot, édesítőt egy aprítóba dobjuk és krémesre zúzzuk. Ha darabos maradna egy kevés növényi tejet érdemes hozzáadni.
2. Lépés
Miután elkészült, fogunk egy poharat és elkezdjük rétegezni a feltéteket, egy kis krém, aprított keksz, gyümi vagy lekvár. És kész is van a tápláló, hűsítő és finom pohárkrém.
Megjegyzés
A kesudió tökéletes alapja az olyan desszerteknek, ahol például egy sajttorta vagy túró textúrát, ízvilágot szeretnénk elérni. Miután kellő mennyiséget ázott, leturmixolva, egy rendkívül krémes állagot képes felvenni.
A zöldségfasírtok, azért a kedvenceim, mert gyorsan elkészülnek, tökéletes kiegészítői a hétköznapi gyors vacsorának és teljesen szabad kezet kapunk abban, hogy mi is kerüljön bele. Ezen kívül, ha valamilyen hüvelyesből készülnek, teljes értékű fehérjét is biztosítanak.
Azt tapasztaltam, hogy ha megtaláljuk a “kellő kötőanyagot” (vegánok esetében tojás helyett: vízbe áztatott zabpehely, lenmag vagy chiamag, esetleg agar agar), akkor egy isteni finom és tápláló ételt kapunk.
A “tésztáját” akár előző nap is össze lehet állítani. A kisült fasírtokat aztán le lehet fagyasztani, és ha kevés az időnk, kiveszünk néhány darabot a fagyasztóból, sütőben átmelegítjük és már tálalhatjuk is zsemlében, valamilyen gabonával vagy salátával. Baba- és gyerekbarát recept is egyben.
Hozzávalók
130 g zabpehely langyos, sós vízbe áztatva 30 percre
1 konzerv vörösbab
80-100 g zabkorpa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes répa
2 szál zeller
néhány szál petrezselyem
1 evőkanál citromlé
2 teáskanál mustár
1 teáskanál oregánó
só, bors
Elkészítés
1. Lépés
A beáztatott zabpelyhet szitán csöpögtessük át és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet.
2. Lépés
Aprítógépben zúzzuk össze a zöldségeket az átmosott, lecsöpögtettet babbal együtt.
3. Lépés
Ezt követően keverjük össze a zabpelyhet, a leaprított zöldségeket és fűszereket egy nagyobb tálban és adjunk hozzá annyi zabkorpát, amennyit felvesz, ez nálam kb. 80 g volt.
4. Lépés
Ezt követően, egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kézzel megformázott, összelapított fasírtokat.
5. Lépés
180 fokon kb. 25 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk őket.
Köret
Az első verzióban sütőben sült édesburgonya hasábokat készítettem hozzá és friss salátával tálaltam. Az édeskrumplit csak simán meghámoztam, hasábokra vágtam, sóval, borssal, olívaolajjal fűszereztem és kb. 30 perc alatt 200 fokon megsütöttem. A második verzióban quinoa tabboulehvel, házi készítésű humussal, avokádóval, friss salátaágyon tálalva.
Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minél több ínycsiklandozó vegán receptekkel és izgalmas tartalmakkal találkozz növényi étrend, minimalizmus és egészséges életmód témában.
Sikeresen feliratkoztál!
Iratkozz fel a Válaszd az egyensúlyt hírlevélre!
Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minél több ínycsiklandozó vegán receptekkel és izgalmas tartalmakkal találkozz növényi étrend, minimalizmus és egészséges életmód témában.
Sikeresen feliratkoztál!
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.